ΞΥΛΕΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΞΥΛΕΙΑ

  1. ΔΡΥΣ (Quercus)
    Ο βασιλιάς του Πατώματος
    Τα είδη ξυλείας που προτιμώνται είναι από την έμμισχη και άμισχη δρυ που προέρχονται από την Σλοβενία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Β. Αμερική καθώς και από Ελληνικά δάση (Μακεδονία).
    Στην Ελλάδα διακινείται ως Δρυς και ένα είδος Ευκάλυπτου από την Ωκεανία (εμπορική ονομασία "TAS OAK") με παρόμοιες ιδιότητες στο τελικό αποτέλεσμα.
    Η εξαιρετική κατά τα άλλα δρυς από την Ουκρανία δεν συνιστάται πλέον, λόγω της έκθεσης των δασών της χώρας στην ραδιενέργεια, μετά το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ.
    Ο χρωματισμός του ξύλου κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως ανοιχτό καστανό στην περιοχή του σομφόξυλου (περιφέρεια του κορμού) που γίνεται χρυσοκάστανο ή καστανο στην περιοχή του καρδιόξυλου (εσωτερικό του κορμού).
    Ειδικά η Αμερικανική δρυς έχει ένα ελαφρώς κοκκινωπό χρώμα, που γίνεται εντονότερο με το πέρασμα του χρόνου.
  2. ΚΑΣΤΑΝΙΑ (Castanea sativa, Vesca, Vulgaris)
    Η ξυλεία προέρχεται από την Ν. Αμερική. Η μελανή και χαμηλή καστανιά από την Ιαπωνία, την Κίνα και ελληνικά δάση της Χαλκιδικής (Αρναία, Αγ. Όρος).
    Η μηχανική αντοχή της καστανιάς είναι μικρότερη από την αντίστοιχη της δρυός, παρουσιάζει όμως μεγαλύτερη σταθερότητα στις διαστάσεις.
    Το χρώμα του ξύλου κυμαίνεται από ανοιχτό καστανό στο σομφόξυλο, έως καστανό, όμμοιο με της δρυός, στο καρδιόξυλο.
    Η Καστανιά είναι ιδιαιτέρως ανθεκτική στον χρόνο, ωστόσο μαυρίζει έυκολα με την υγρασία και γι αυτό δεν είναι εύκολη η εφαρμογή βερνικιών υδατικής βάσεως.
  3. ΕΡΥΘΡΕΛΑΤΗ (Epicea)Προέρχεται κυρίως από τον Ευρωπαϊκό βορρά (πέραν του 57ου παράλληλου), αλλά και από τις ορεινές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο στο δάσος Ελατία της δυτικής Ροδόπης (Λιάχα).
    Το χρώμα της ερυθρελάτης είναι άσπρο προς καστανοκίτρινο στιλπνό.
    Στην χώρα μας είναι γνωστή ως Σουηδική, ακόμα κι αν πρόκειται για ντόπια ξυλεία.
  4. ΤΡΟΠΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ
    Συνιτάται σε χώρους αυξημένης συνάθροισης (μεγάλα σαλόνια και δημόσιους χωρους) λόγω της μεγάλης πυκνότητας και σκληρότητάς τους. Ο ποιοτικός έλεγχος της τροπικής ξυλείας είναι δύσκολος. Λόγω του ευπρόσβλητου από μήκυτες και παράσιτα πρέπει να έχει φουρνισθεί και ατμισθεί πολλές φορές, να προέρχεται δε από το καρδιόξυλο. (Γενικά είναι καλό να αποφεύγεται).
    Τα είδη της τροπικής ξυλείας που χρησιμοποιούνται στα πατώματα είναι κυρίως:
  • WENGEΠροέρχεται από το Καμερούν και απαντάται σε σκούρους κίτρινους χρωματισμούς με μαύρα νερά.
  • IROKOΑπό την Ακτή Ελεφαντοστού και το Καμερούν σε καφεκκόκινο χρώμα με σκούρα νερά.
  • ANGELIQUEΑπό την Βόρειο Βραζιλία, το Σουρινάμ και την Γαλική Γουϊάνα, σε χρώματα κοκκινωπό - ιωχρούν.
  • WACAPOUΑπό την Γουϊάνα, σε χρώματα σκούρο καφέ με ανοιχτόχρωμε ραβδώσεις.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "ΞΥΛΕΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ"